Tennis Vereniging Denekamp

Spookboom van ’t Ieskearlke bij tennisbaan verwijderd.

Home » Laatste nieuws » Spookboom van ’t Ieskearlke bij tennisbaan verwijderd.

Spookboom van ’t Ieskearlke bij tennisbaan verwijderd.

20 oktober 2021

Onlangs werd bekend dat de eik achter de tennisbaan op ’t Goor op de nominatie stond om gekapt te worden. Vanwege een ziekte kon deze boom een gevaar voor de omgeving zijn. Noaber van de Ieskearlkes, Albert Hampsink, wist uit overlevering dat de eik het onderwerp was van een mythe die in 1951 het gesprek van de dag was in het dorp.

De boom hoorde bij een stukje bijzondere geschiedenis van de omgeving. In 1951 spookte het zo erg bij deze eik dat de gehele vaderlandse pers erop afkwam. Tijdens een partijtje voetbal in het weiland bij de boerderij, hoorden de broers Henny en Gerard Aveskamp op een avond iets dat hen de stuipen op het lijf joeg. Een witte gedaante drentelde heen en weer bij genoemde eik. De jongens vluchtten naar huis en al snel ging het verhaal over het spook door het dorp, met alle gevolgen van dien.

Het volledige verhaal over het spook van Denekamp in 1951 staat in het lentenummer van 2019 van ’t Onderschoer.

Bron: ’t onderschoer 2021/2

Onze grondsman Jan Heuvels had het goed gezien vorig jaar dat de eik ziek was en dit meldde bij de gemeente. In december 2020 werd de eikenboom achter baan 5 onderzocht en bleek dat deze was aangetast. Een vergunning werd aangevraagd om de eik te kappen. Vandaag, 20 oktober 2021 was het zover dat de eik het loodje legde. ‘Zaagmannetjes’ van Noaberkracht Dinkelland/Tubbergen hebben de eik omgezaagd en verwijderd.

Niet meer te redden ….

Volgens een ‘zaagmannetje’ had boom bij een storm het loodje vanzelf gelegd met alle gevolgen van dien….
Jammer van de eik maar een andere mogelijkheid was er niet.
Het aangezicht rond de tennisbaan is danig aangetast en wordt nooit meer zoals het was….

(nog) Niet bekend is wanneer er nieuwe bomen worden geplant.