Tennis Vereniging Denekamp

Afscheid Krzysztof Dudzinski

Home » Laatste foto’s » Afscheid Krzysztof Dudzinski

Afscheid Krzysztof Dudzinski

6 maart 2022

Het is de bedoeling om in de maandelijkse nieuwsbrief een lid te interviewen. De geïnterviewde mag in serve to aangeven wie het volgende lid is om te interviewen.
De primeur om als eerste geïnterviewd te worden is niemand minder dan onze afscheidnemende tennisleraar Krzysztof Dudzinski.

Hij neemt op zaterdag 19 maart aanstaande afscheid op de club. Als alles meezit is zijn laatste les op 14 maart. Ik vraag hem of dit speciaal op de 14 de is? Hoezo zegt hij? Ik zeg dit is een bekend nummer in Nederland. Het was het nummer van Johan Cruijff. Krzysztof zegt ik heb niets met dat nummer maar wel met de speler! Eén van de besten ter wereld.

Naam: Krzysztof Dudzinski
Leeftijd: 73
Gezin: getrouwd en samen 2 kinderen
Studie/werk: geologie, psychologie, fotograaf en tennisleraar

…als ATP- fotograaf en tennisexpert (Pools tennismagazine) was ik geaccrediteerd voor de grote toernooien in Dubai, Hamburg, Bangkok, Halle, Den Bosch, Eastbourne (laatste grastoernooi voor Wimbledon) Maar voor de Grand Slam toernooien heb je ook accreditatie nodig. Deze moet je een half jaar van te voren aanvragen. Het is een
hele rompslomp qua administratie en als je de accreditatie krijgt mag je de 1 ste week komen fotograferen. Als je geluk hebt ben je de volgende keer ook in de 2 de week welkom. Hier had ik geen zin in. Ik kan wel een boek schrijven over mijn trainingen en tournooi ervaringen

Hoe kwam je bij TVD?
In 1981 gevlucht vanuit Polen naar Duitsland. Gekeken waar en hoe kan ik geld verdienen? Ik heb altijd getennist dus ik probeer het met tennislessen geven. Ik ben een studie voor tennisleraar gaan volgen, haalde een A-licentie en mocht les geven aan professionals. Vervolgens pachtte ik een tennishal maar deze werd later verkocht.

In 2000 ging ik naar Gronau en gaf ik trainingen in Overdinkel en De Lutte. De trainingen in De Lutte werden overgenomen door de Tennisfactory. Ik werd door TVD benaderd om trainingen te gaan geven en heb dit met veel plezier gedaan.

Leukste moment?
Ik had het allemaal niet goed begrepen. Er was een inschrijving voor de leden om tennisles aan te vragen. Ik kwam aanrijden en er stond een reuze rij “Slange”. Dit had ik dus nooit verwacht. Na 3 seizoenen lange rijen begonnen de aanmeldingen via internet.

Daarnaast is bij TVD de “Stimmung der Leute” ook altijd goed. Iedereen is altijd “problemlos”. Er lag een keer zoveel sneeuw dat er normaal geen training zouden zijn maar er werd gezegd dan gaan we toch volley trainen! Dit is in Duitsland onmogelijk. “Sensationell”! (het woord dat Krzysztof elke training wel 1 keer gebruikt.)

Slechtste moment?
Dat het even niet klikte tussen enkele trainers onderling. Ik heb mij toen even “zurückgezogen”.

Favoriete speler (m/v)?
Pete Sampras. Het was dé echte laatste speler die serve en volley speelde.
Momenteel ben ik van mening dat er zelfs geen trainers meer zijn die deze trainingkunnen geven.

Mooiste toernooi?
Poznan 45+, die heb ik dan ook een keer gewonnen. Het mooiste van tennis en al die toernooien is dat je overal vrienden maakt. Ik wilde een toernooi spelen in Dubai, had het niemand verteld want wat zal iedereen wel niet denken! Gaat die oude van boven de 60 een toernooi spelen in Dubai! Kom ik daar, kom ik alleen maar vrienden tegen. En natuurlijk zei iedereen; “had dat dan gezegd dat je hier ging spelen”. Op mijn 55 ste was ik nummer 15 van de seniorenranglijst in Nederland. Ik heb overal toernooien gespeeld o.a. in Amsterdam, Zwolle, Haarlem, Knokke, Baden-Baden, Estoril. 22 jaar geleden werd ik Haarlem Open Nederlands Kampioen gemend dubbel met een Nederlandse.

Onder mijn vrienden is ook een 97 jarige Oekraïner. En als ik na Los Angeles ga dan gaat altijd de racket mee. Overal is wel iemand met wie ik een partijtje kan spelen.
Het gaat er niet altijd even vriendelijk aan toe maar na afloop drinken we altijd een biertje. Sport verbindt.

Enkel of dubbel?
In het begin de dubbel. Als je samen met een agressieve speler kunt spelen. Later gaf ik de voorkeur aan de enkel.

Padel?
Nee, het is een soort badminton. Alleen bestemd voor de niet massieve spelers. Voor de jeugd zie ik liever clinics. Die zijn er nu, helaas niet alleen voor de besten. De jeugd moet zich kunnen ontwikkelen en “Weltmeister” kunnen worden.

Je drinkt graag?
Rode wijn of scotch whiskey.

Lekkerste eten?
Bitterballen!! Nee grapje zegt hij. Ik eet alles en heb geluk dat mijn vrouw zo goed kan koken. Je ziet het hé! Ik zie er goed uit!

Place 2 be?
Zuidoost-Azië of de Caraïben. En als ik dan toch mag kiezen de Caraïben. Is “lustiger”.

Serve to….
tsja na mij mag een vrouwelijk lid worden geïnterviewd. Na lang denken noemt hij: Mirthe Kattenpoel. Ik heb haar jarenlang getraind en ze heeft passie.

Tekst & foto: Manfred Kamphuis